Ohjeita uskoville

Roomalaiskirje 12:9-21

Olkoon rakkautenne vilpitöntä, vihatkaa pahaa ja pitäkää hyvästä kiinni. Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämisiä toisianne kohtaan. Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne. Älkää olko toimissanne velttoja. Olkaa Hengessä palavia, palvelkaa Herraa. Olkaa toivossa iloisia, ahdistuksessa kärsivällisiä ja rukouksessa kestäviä. Auttakaa pyhiä heidän tarpeissaan, pyrkikää osoittamaan vieraanvaraisuutta. Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkää kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa. Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää tavoitelko korkeita, vaan sopeutukaa vaatimattomiin oloihin. Älkää olko omasta mielestänne viisaita. Älkää kostako kenellekään pahaa pahalla. Pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien ihmisten silmissä. Jos on mahdollista ja jos se teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa. Älkää itse kostako, rakkaani, vaan antakaa sijaa Jumalan vihalle, sillä on kirjoitettu: ”Minun on kosto, minä maksan takaisin, sanoo Herra.” Mutta jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna hänelle juotavaa. Näin tehden sinä kokoat tulisia hiiliä hänen päänsä päälle. Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä.

Kun luin tämän jaejakson tänä aamuna, pysähdyin. Mietin, miten selkeät ohjeet Paavali on kirjoittanut Pyhän Hengen vaikutuksesta, pohjautuen Jumalan tahtoon. Nämä ohjeet tulisi kuvastaa jokaisen uskovan elämää. Onnistummeko tekemään omassa voimassamme Jumalan tahdon? Emme ikinä. Siksi tulemme entistä enemmän riippuvaisemmiksi suhteestamme Jeesukseen. Ymmärrämme lukiessamme näitä jakeita, että nyt mennään epämukavuusvyöhykkeelle. Mutta kuka on opettanut, että kristityn elämä on helppoa? Kuka opettaa, että pääsemme helposti taivaaseen, ilman toistuvaa taistelua paholaista ja omaa, syntiä rakastavaa, lihaamme vastaan? Raamattu ei opeta niin. Jos luulemme, että elämä on ruusuilla tanssimista, emme osaa suhtautua oikein Jumalan kasvatukseen, johon sisältyy myös kuritus koettelemusten ja ahdistusten kautta. Kyse on siitä, miten asennoidumme niihin. Voimme katkeroitua Jumalalle. Voimme väittää, ettei Jumalan tahto ole, että kukaan uskova ikinä näkee nälkää, koe vainoa tai joudu sairastamaan, mutta totuus on jotain muuta. Ehkä länsimainen kristillisyys on menettänyt juuri siksi voimansa, kun emme ymmärrä, miksi meidän täytyy kasvaa Jumalan lapsina koetusten ympäröimänä. Kun koemme ensimmäiset kovat hyökkäysaallot elämässämme, ja uskoamme koetellaan toden teolla, paljastuu, mille uskomme on rakennettu. Onko se rakennettu Kristus kalliolle, vai hyvien toiveiden hiekkaperustukselle? Oma elämäni on tästä todistus. Aikaisemmin en rakentanut elämääni Jumalan Sanan perustalle ja uskoni alkoi pikku hiljaa vaipua ja melkein luovuin siitä. Kiitän Jumalaani siitä, että minun ympärilläni on aina ollut rukoilevia uskovia, jotka kantoivat minua noina päivinä (toivottavasti edelleenkin) ja uskoni varjeltui monien koetusten läpi. Mutta hups, mennäänpä nyt noihin jakeisiin syvällisemmin 🙂

Olkoon rakkautenne vilpitöntä, vihatkaa pahaa ja pitäkää hyvästä kiinni. Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämisiä toisianne kohtaan. Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne (jakeet 9-10).

Vilpittömyys, helläsydämisyys, kunnioitus. Siinä erittäin tärkeitä pointteja mieheltä, joka varmasti oli opetellut näitä uskoontulonsa jälkeen. Miksi on tärkeää olla vilpitön rakkaudessa, ollen helläsydäminen ja kunnioittaa lähimmäisiä? Koska Jeesus oli kaikkea tätä. Jos Jeesus ei olisi ollut vilpitön rakkaudessaan, hän ei olisi koskaan mennyt ristille ja kuollut ihmiskunnan puolesta. Maailma ei tunne vilpitöntä rakkautta, vaan opettaa meitä pienestä pitäen tekemään kaiken vastikkeesta. Vain jos sinä saat siitä jotain hyötyä itsellesi, se kannattaa tehdä. Jumalan valtakunnan periaatteet eroavat siis täysin meidän maailmamme arvomaailmasta. Vilpitön suhteessa pahuuteen. Meidän täytyy tehdä päätös vihata vääryyttä, koska se sotkee kaiken niin nopeasti. Jumala tuntee motiivimme, siksi meidän täytyy päättää pitää siitä kiinni. Jos olemme vilpittömiä, kaikki ihmiset tulevat tuntemaan meidät Jumalan rakkaudesta vaikuttavasta helläsydämisyydestä. Viimeinen haaste ei todellakaan ole helppo. Meidän täytyy päättää toimia Jeesuksen tavalla, rakastaen ja kunnioittaen kaikkia ihmisiä, olivat he millaisia tahansa. Se kertoo Hengen hedelmästä, jos osaamme olla vaiti silloin, kun mielemme tekee sanoa jotain ilkeää.

Älkää olko toimissanne velttoja. Olkaa Hengessä palavia, palvelkaa Herraa. Olkaa toivossa iloisia ahdistuksessa kärsivällisiä ja rukouksessa kestäviä. Auttakaa pyhiä heidän tarpeissaan, pyrkikää osoittamaan vieraanvaraisuutta (jakeet 11-13).

Lihamme on veltto eli laiska. Se tahtoisi vain olla itsekäs. Sen sijaan meitä kehotetaan olemaan Pyhässä Hengessä palavia ja palvelemaan Herraa. Jälleen täysin vastakkainen näkökanta. Jos tahdomme olla Hengessä palavia, meidän täytyy päättää alkaa viettämään aikaa Jumalan ihanassa läsnäolossa päivittäin. Kenelläkään se ei tule luonnostaan, vaan se vaatii sisua ja päätöstä erottaa aikaa. Mutta jos rakastamme jotain persoonaa, vietämme mielellämme aikaa hänen lähellään? Sama toimii jumalasuhteessamme. Jos et vielä palvele kotiseurakuntasi jossain työmuodossa, kysy vaikka pastoriltasi mitä voisit tehdä. Parasta on aloittaa jossain ja alat huomaamaan, kuinka rakkaussuhteesi Herraan kasvaa. Kun olemme palavia uskovia Hengen voimassa, katseemme ei kiinnity niin paljon enää ulkoisiin asioihin ja olosuhteisiin, vaan alamme näkemään Hengen silmien välityksellä, katse kohti Jeesusta ja iloista jälleen näkemistä, silloin koemme Herran läsnäolon kaikissa olosuhteissamme ja luovutamme taakkamme hänelle. Se tuo syvän rauhan. Jos täytymme Hengellä jatkuvasti eläessämme, tahdomme olla hyväsydämisiä käytännössä.

Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkää kirotko. Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa. Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää tavoitelko korkeita, vaan sopeutukaa vaatimattomiin oloihin. Älkää olko omasta mielestänne viisaita. Älkää kostako kenellekään pahaa pahalla. Pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien ihmisten silmissä. Jos on mahdollista ja jos se teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa (jakeet 14-18)

Lisää erinomaisia periaatteita meille! Päätä siunata, vaikka tekisi mieli kirota. Osoita empaattisuutta käytännössä. Opi olemaan tyytyväinen siihen mitä sinulla on. Lihamme kyllä tahtoo kaikenlaista jatkuvasti. Sitä voi kutsua materialismiksi. Se on tämän maailman tapa. Mutta meidän tulisi olla kiitollisia siitä mitä meillä jo on! Meidät tulisi tuntea siitä, ettemme valita, vaikka meillä ei olisikaan kaikkea mitä tämä maailma tarjoaa. Se kertoo sydämestämme, mihin olemme satsanneet: Joko maalliseen hyvinvointiin tai taivaalliseen hyvinvointiin. Jumalan valtakunnan periaate on, että kerää aarteita taivaaseen, koska sieltä ei koskaan kukaan varasta. No, totta kai hankimme kaikkea tarpeellista omasta mielestämme, mutta mitä jos miettisimme, tarvitsenko todella nyt tämän tavaran tai jutun, vai voinko pärjätä ilmankin? Kiitä Jumalaa päivittäin siitä, mitä sinulla jo on! Paavali oli tyytynyt vaatimattomiin oloihin. Hän pystyi elämään erilaisissa olosuhteissa, ja olemaan kiitollinen, koska keskittyi hoitamaan jumalasuhdettaan. Sitten meitä neuvotaan olemaan nöyriä. Se heijastuu toisten kunnioituksessa, asenne- ja toimintatavoissamme.

Älkää itse kostako, rakkaani, vaan antakaa sijaa Jumalan vihalle, sillä on kirjoitettu: ”Minun on kosto, minä maksan takaisin, sanoo Herra.” Mutta jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna hänelle juotavaa. Näin tehden sinä kokoat tulisia hiiliä hänen päänsä päälle. Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä (jakeet 19-21).

Jumala on kaikkitietävä ja kaikkialla läsnä oleva, joten meidän ei tarvitse huolehtia siitä, etteikö Jumala tietäisi kaikkea kokemaamme. Vaatii todellista Jumalan rakkauden vaikutusalaa sydämissämme, ettemme anna vihan, kaunan ja katkeruuden sokaista itseämme. Herra ole meille armollinen tässä. Niin helposti lankeamme tällä alueella ja ihmettelemme, miksei uskon elämämme toimi. Päätä olla täysin läpinäkyvä suhteessa Jumalaan, silloin menestyt, se on aivan varma. Päätä toimia niin, ettet anna paholaiselle mahdollisuutta ryöstää iloasi Herrassa! Jumalan runsasta siunausta sinun alkavaan viikkoosi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 37 = 40