Pneumatologia

Jos otsikko ei kerro vielä sinulle, mistä on kysymys, on kyseessä oppi Pyhästä Hengestä kurssista. Aihe on mitä mielenkiintoisin, koska Pyhä Henki asuu jokaisessa Jumalan lapsessa. Siksi on tärkeää myös pohtia muutamia asioita liittyen häneen. Tällä kurssilla olen saanut oppia paljon Pyhästä Hengestä, siitä miten hän on toiminut maailman luomisesta alkaen. Itselleni tärkein asia on se, että hän on persoona, jonka kanssa voi kommunikoida milloin ja missä tahansa.

Mikä on länsimaisen kristillisyyden voimattomuuden syy? Olemme niin analyyttisia ja tykkäämme järkeillä, niin ettemme läheskään aina vastaanota Jumalan sanan totuuksia niin kuin ne on ilmoitettu. Siksi Pyhällä Hengellä ei ole tilaa tehdä Jumalan sanaa todelliseksi. Jospa antaisimme Jumalan sanalle sen arvovallan ja sanoisimme: Pyhä Henki saat luvan tehdä minut kykeneväksi näkemään Jumalan valtakunnan todellisuuden. Avaa minun hengen silmäni näkemään yli tämän näkyvän maailman. Jos rukoilemme näin vilpittömästi, se kuullaan ja Herra alkaa muuttamaan asennettamme ja näemme mitä Jumala tekee jopa Suomessa!

Onko Pyhä Henki persoona?

Room. 15:30

Kehotan teitä, veljet, Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta ja Hengen rakkauden kautta auttamaan minua taistelussani rukoilemalla puolestani Jumalaa.

Room. 8:27

Hän, joka tutkii sydämet, tietää, mikä Hengen mieli on, sillä Henki rukoilee Jumalan tahdon mukaan pyhien puolesta.

1.Kor. 2:11

Kuka muu tietää, mitä ihmisessä on, paitsi ihmisen henki, joka hänessä on? Kukaan ei myöskään tiedä, mitä Jumalassa on, paitsi Jumalan Henki.

1.Kor. 12:11

Kaiken tämän vaikuttaa yksi ja sama Henki, joka jakaa kullekin erikseen niin kuin tahtoo.

On todella surullista, että monet kristityiksi itseään kutsuvatkin ovat ihan pihalla perus asioista, jotka liittyvät Pyhään Henkeen. Pyhä Henki ei ole mikään persoonaton voima, jolla ei ole tunteita, tai pienempi, vähempi arvoisempi Jumala, vaan hän on Jumala samassa merkityksessä kuin Isä ja Poikakin. Kuten näemme näistä muutamista jakeista aivan selkeästi, Pyhä Henki rakastaa, hänellä on mieli, eli tieto ja älykkyys ja tahto.

Apt. 8:29

Henki sanoi Filippokselle: ”Mene lähemmäs ja pysyttele noiden vaunujen vierellä.”

Apt. 10:19-20

Pietarin yhä miettiessä tuota näkyä Henki sanoi hänelle: ”Kolme miestä etsii sinua. Nouse, mene alas ja lähde epäröimättä heidän kanssaan, sillä minä olen lähettänyt heidät.”

Apt. 16:6-7

He kulkivat Frygian ja Galatian alueen kautta, sillä Pyhä Henki esti heitä julistamasta sanaa Aasiassa. Tultuaan Mysian kohdalle he yrittivät lähteä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut sitä.

Nämä kolme kohtaa eivät mielestäni anna tulkinnan varaa siitä, onko Pyhä Henki todellinen persoona, joka tekee omia päätöksiä, hän puhuu ja neuvoo niitä, jotka ovat alistuneet hänen auktoriteettinsa alaisuuteen, Hän suorastaan käskee Jumalan lapsia eri tilanteissa, sekä estää joskus meitä toimimasta, jos olemme riippuvaisia Jumalasta. Mutta, jos tahdomme pitää oman päämme, emmekä alistu Pyhän Hengen johdatettaviksi, hän ei estä sitä, koska Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon. Sen sijaan ihmiset, jotka ovat antautuneet kokosydämisesti Jumalalle, ovat ajan saatossa ymmärtäneet, että on todella tärkeää olla kuuliainen Pyhälle Hengelle, koska se tuo aina menestyksen.

Otetaan esimerkki: Jos saat kutsun hienoihin juhliin, ymmärrät, että yleensä kutsuun vastataan ja ilmoitetaan hyvissä ajoin, että olet tulossa. Juhlan järjestäjät toivovat, että ne, jotka ovat ilmoittaneet tulevansa, myös oikeasti tulevat paikalle, eivätkä syö sanaansa, koska jos moni kutsuvieras ei pidäkään sanaansa, juhlat ovat pannukakku! Jos tahdomme kulkea Jumalan tahdossa elämässämme, meidän on syytä olla halukkaita kuuntelemaan Pyhän Hengen ääntä ja alistuttava hänen johtoonsa. Silloin voimme luottaa Jumalan suunnitelmaan. Jos emme tahdo kuunnella ja kulkea Pyhän Hengen johdatuksessa, voimme katsoa peiliin, kun kohtaamme epäonnistumisia. Vaatii nöyryyttä alistua Jumalan tahtoon, mutta se on silti parasta mitä voi olla!

Jos kerran Raamattu todistaa selkeästi, että Pyhä Henki on persoona, meillä kaikilla voi olla henkilökohtainen suhde hänen kanssaan, eikö totta? Miten Pyhän Hengen kanssa kommunikoidaan? Hän tuli sydämeemme kun vastaanotimme pelastuksen Jeesuksessa. Kun kasvamme uskovina, voimme alkaa harjoittelemaan hänen äänensä kuulemista virittymällä ”oikealle taajuudelle”: Kun tutkimme Sanaa, voimme anoa, että Pyhä Henki opettaa meille sitä, koska hän tuntee Jumalan salaisuudetkin. Hän ei koskaan opeta vastoin Jumalan sanaa, eli jos ajattelet Pyhän Hengen sanoneen sinulle jotain, mikä on ristiriidassa Raamatun kanssa, se ei ole tullut häneltä. Joskus lihamme ja ihmisten mielipiteet voivat vaikuttaa siihen miten ymmärrämme Raamattua, mutta on turvallista tietää, ettei Pyhä Henki johda koskaan pois Jumalasta, hänhän itse on täysin tasapainossa Isän ja Pojan kanssa.

Kun rukoilet, voi ajatuksiisi tulla jokin henkilö, jonka puolesta koet kehoitusta rukoilla. Sen vaikuttaa Pyhä Henki. Jos keskustelet jonkin ihmisen kanssa ja ajatuksiisi tulee jokin rohkaiseva ajatus ja mietit, mistä ihmeestä keksit sen, sen vaikutti Pyhä Henki. Ole vain avoin hänelle ja huomaat, että Jumala alkaa käyttää sinua jatkuvasti missä tahansa! Valmistaudu siihen, että Herra tahtoo käyttää sinua tutkimalla Sanaa säännöllisesti ja pyydä ennen päivän askareita, että Herra johdattaa sinun askeleesi tänäänkin ja täyty jatkuvasti Hengellä, silloin voit loistaa Jumalan rakkautta ja rohkaista toisia. Tällaisista henkilöistä ihmiset monesti sanovat: Siinä kaverissa on jotain erikoista, hänen lähellään on hyvä olla. Tahdotko sinä olla sellainen uskova?

Olen saanut huomata, kuinka Jumala ilmestyy voimakkaalla tavalla siellä, missä ei ole asetettu raja-aitoja ja ennakkoluuloja hänen ympärilleen. Tällainen paikka on hengellinen kotini Seinäjoen Helluntaiseurakunta. Otan esimerkin: Kun rukoilin lauantai aamuna nuorten illan (Seinäjoen ILTA) puolesta, koin vahvasti hengessäni, että Jumala tulee yllättämään meidät aivan uudella tavalla. Koin, kuinka taivas oli auki, ja hän vuodatti voimakkaan läsnäolonsa kirkkosaliin, jossa nuoret palvoivat Jeesusta. Tuossa läsnäolossa Jumala synnytti uusia kutsumuksia palvella häntä ja uudisti niiden kutsuja, jotka janosivat sitä.

Kun ILTA starttasi ja aloimme palvomaan Jeesusta Arttu Koskenrannan ja bändin johdolla, saimme kokea jotain taivaallista: Kun lauloimme Vellu Suonperän biisiä Sinua kaipaan, tunsin kehossani, kuinka Jumalan voimakas läsnäolo valtasi minut ja koko paikan, siinä oli vaan niin hyvä olla. Polvistuin Herrani edessä palvomaan häntä, tunsin hänen rakkautensa ja pyhyytensä. Olen niin kiitollinen nuorille siitä, kuinka heidän sydämensä ovat avoimet palvomaan Kuningastaan ja sen tähden itsekin 34 vuotiaana en tahdo olla muussa paikassa lauantai iltana kuin täällä! En ikinä missään ole kokenut näin voimakasta Jumalan läsnäoloa, jossa on vapaus synnistä, kaikesta syyllisyydestä ja riippuvuuksista. Siinä aistii, kuinka Jumala vapauttaa jatkuvasti ihmisiä, jotka janoavat häntä koko sydämestään. Siksi rakastan meidän nuoria, jotka viikko toisensa jälkeen tahtovat palvella Jumalaa seurakunnan keskellä ja elää täysillä Jeesukselle. Se antaa voimaa palvella näiden timanttien kanssa. Jos jokainen kristitty antautuisi täysillä Jumalalle ja olisi avoin kuten nämä Seinäjoen illassa Jumalan tulta kantavat nuoret, en epäilisi yhtään, emmekö näkisi todellista muutosta maassamme. Jumalan siunausta sinun viikkoosi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 4