Keskity kuuntelemaan Herraa

Raamattu on täynnä tilanteita, joissa Jumala ilmaisee itsensä tällä tavalla:

1.Mooseksen kirja 28:13

Yhtäkkiä Herra seisoi hänen luonaan ja sanoi: “Minä olen Herra, sinun isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala. Tämän maan, jonka päällä sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi.

Jumala siis ilmaisee itsensä tässä Jaakobille. Hän puhuu omilleen tänäänkin, aivan niin kuin hän puhui kauan sitten Jaakobille. Hän ei ole lopettanut puhumistaan meille, vaikka jotkut luulevat hänen kuolleen, kun eivät erota hänen ääntään. On kyse suhteesta häneen ja siitä, että tahdomme keskittyä kuuntelemaan, mitä hänellä on meille asiaa, sekä määrätietoisen asenteen: minä tahdon oppia kuuntelemaan mitä hän sanoo ja totella.

2.Mooseksen kirja 3:4-8

Kun Herra näki, että Mooses poikkesi katsomaan, hän huusi Moosekselle pensaasta: “Mooses, Mooses!” Mooses vastasi: “Tässä olen.” Jumala sanoi: “Älä tule lähemmäksi! Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhää maata.” Hän sanoi vielä: “Minä olen sinun Isäsi Jumala, Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala.” Silloin Mooses peitti kasvonsa, sillä hän pelkäsi katsoa Jumalaa. Herra sanoi: “Minä olen nähnyt kansani kurjuuden Egyptissä ja kuullut, kun he huutavat sortajiensa tähden. Minä tiedän heidän tuskansa. Sen tähden minä olen tullut alas vapauttamaan heidät egyptiläisten käsistä ja johdattamaan heidät siitä maasta hyvään ja avaraan maahan, maahan, joka vuotaa maitoa ja hunajaa, kanaanilaisten, heettiläisten, amorilaisten, perissiläisten, hivviläisten ja jebusilaisten asuinseuduille.

Tässä on vain pieni ote keskustelusta, jonka Jumala ja Mooses kävivät. Mutta huomatkaamme, että Mooses antautui keskusteluun Herran kanssa. Hän ei juossut pois tuosta tilanteesta, vaan vastaanotti Jumalan antaman tehtävän, vapauttaa israelilaiset Egyptin orjuudesta, joka kuvaa maailmaa. On mielenkiintoista huomata, että Mooseksen lähestyessä Jumalaa Herra kielsi häntä tulemasta lähemmäs ja riisumaan kengät, koska paikka oli pyhä. Mitä tää kertoo minulle tänään? Ajattelen niin, että Mooses on syyllinen synteihinsä, kun taas Jumala on pyhä, siis erottunut synnistä. Siksi hänen täytyi osoittaa kunnioitusta Jumalaa kohtaan ja jäätävä matkan päähän ja ymmärtää, että hän oli tekemisissä Jumalan pyhyyden kanssa.

Meidänkin on hyvä muistaa tänään lähestyessämme Jumalaa, että hän on pyhä. Hän ansaitsee kunnioituksemme, koska on auktoriteetti elämämme yllä. Kun Mooses riisui kengät, hän osoitti kunnioittavansa Herraa, jonka jälkeen dialogi jatkui. Hän toisin sanoen nöyrtyi Herran edessä. Vasta sen jälkeen Herra ilmaisi itsensä, että hän on hänen esi-isiensä Jumala, josta Mooses oli kuullut varmasti todella paljon! Tämän jälkeen Herra kertoi, että oli nähnyt israelilaisten kurjuuden ja päättänyt pelastaa kansansa ja hänellä oli hyvä suunnitelma heitä varten.

Huomaa, että vasta kun olemme oikealla taajuudella, ymmärrämme, että Jumala on ylin auktoriteettimme, hän alkaa ilmaisemaan suunnitelmaansa meille tavalla, jota ymmärrämme. Hän vuodattaa tässä tilanteessa sydämensä miehelle, jonka on valinnut vapauttamaan israelilaiset! Tahdotko sinä olla Jumalan mies tai nainen, joka tekee hänen tahtonsa? Virittäydy Jumalan läsnäolossa kuuntelemaan häntä. Tutki Raamattua ja pyydä Pyhää Henkeä puhumaan sinulle sen kautta. Jumalalla on sinulle suurenmoinen tehtävä, jonka vain sinä voit toteuttaa. Hän on pelastanut sinut tarkoitusta varten. Sinulla on korkea kutsumus, koska Herra on sen takana.

Miten virittäytyä samalle aaltopituudelle Jumalan kanssa?

Jesaja 40:30-31

Nuorukaiset väsyvät ja uupuvat, nuoret miehet kompastuvat ja kaatuvat, mutta ne, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman. He kohottavat siipensä kuin kotkat. He juoksevat eivätkä uuvu, he vaeltavat eivätkä väsy.

Kyse on siis aktiivisesta odottamisesta, ei todellakaan passiivisesta: Voit alkaa palvelemaan kotiseurakunnassasi missä tahansa työmuodossa ja odottaa, että Herra johdattaa sinua eteenpäin, kun tahdot palvella häntä kokosydämisesti. Pastori Pekka Perho on joskus sanonut osuvasti, että liikkuvaa autoa on helpompi kääntää, kuin pysähtynyttä. Oletko samaa mieltä?

Kun siis opettelet erottamaan aikaa Jumalan edessä ja palvelemaan häntä, voit olla varma siitä, että Herra tahtoo puhua sinulle asioista hänen sydämeltään, aivan kuten hän puhui Moosekselle ja pitkän taivuttelun jälkeen sai hänet liikkeelle toteuttamaan suunnitelmaansa. Ajattele, jos Mooses olisi päättänyt kapinoida ja hyljätä Jumalan kutsun, silloin olisi ollut mahdollista, että israelilaiset olisivat jääneet Egyptiin vankeuteen. Kuuliaisuus liittyy siis oleellisesti jumalasuhteeseemme.

Kun kuuleemme Jumalan sanan julistusta ja laitamme sen käytäntöön elämässämme, kasvamme vahvoiksi Herrassa. Kun tutkit Raamattua, pyydä rohkeasti Pyhää Henkeä opettamaan sinua, mitä hän tahtoo sanoa näillä jakeilla ja kerro jollekin ystävällesi, mitä Herra laski näistä jakeista mieleesi, silloin muutkin voivat siunaantua ja tahtovat opiskella Sanaa!

Mikä on vastakohta sille, että opettelemme kuuntelemaan ja kommunikoimaan Jumalan kanssa? Se on maailmallinen tapa elää. Ei kunnioitusta, ei halua kuunnella ja totella, vaan kapina auktoriteetteja vastaan. Näin trailerin elokuvasta, jossa henkilöt päätyivät kapinoimaan, toisaalta turhautumisensa ja toisaalta väsymyksen tuloksena. He päättivät toimia itsekkäästi, niin kuin maailma aina tahtoo. Itsekkyys näkyy niin räikeästi meidän ajassamme, se on luonteenomaista tälle maailmalle; ollaan minä-keskeisiä, vaikka toisinaan todella tärkeetä onkin antaa aikaa itselle ja levätä, koska emme ole koneita.

Kiire sekoittaa maailmamme ja kuin huomaamattaan elämä on jo ohi, kun paholainen pyrkii saamaan ihmiset ansaan. Itsekkyyden ja kiireen yhdistelmä on tuhoisa: unohdamme, että jos päätämme olla itsekkäitä, torjumme läheisemme ja heidän tarpeensa. Rakkaus ja kunnioitus kulkevat käsi kädessä. Silloinkin meidän tulee muistaa rajoitteemme, emme välttämättä voi kaikkia auttaa, mutta jos rakastamme lähimmäisiämme, voimme muuttaa heidän elämänsä.

Pyhä Henki on äärimmäisen hienotunteinen. Hän kuiskaa sydämeeni hennosti, mutta kun olen opetellut tunnistamaan hänen äänensä hengellisillä korvillani, ja päättänyt olla kuuliainen sille, tiedän myöhemmin, hedelmästä, hänen puhuneen.

Kun työssäni liikun paljon autollani, tiellä näkyy säännöllisesti “tolppapoliiseja”. Toiset vähentävät vauhtia sakon pelosta sen kohdalla, toiset kunnioituksesta lainsäätäjää kohtaan, joka on tietystä syystä asettanut nopeusrajoitukset, ihmisten turvallisuuden vuoksi. Voimme asennoitua ylinopeuteen kahdella tavalla: Voimme vähätellä sitä, vedota kiireeseen ja sitten kun jonakin päivänä on huono päivä, saamme sakot, parhaimillaan päiväsakkoja, joka kirpaisee toisinaan kohtuullisen paljon. Tai sitten opettelemme varaamaan enemmän aikaa matkalle, emme vaaranna omaa, emmekä muiden tienkäyttäjien turvallisuutta ja huomaamme, että uusi tapa ajaa, säästää rahat siltä, ettei tarvitse enää maksaa sakkoja, eikä polttoainettakaan mene niin paljon, sekä liikennekulttuuri paranee meidän osaltamme.

Tahdon rohkaista sinua virittäytymään, kuuntelemaan ja tottelemaan Herraa. Se on parasta, mitä voit tehdä. Emmehän itse tiedä, mikä se Jumalan suurenmoinen suunnitelma elämällemme on, jos emme tahdo alistua hänen tahtoonsa. Mutta omasta kokemuksesta tiedän, että se on miljoona kertaa parempi, kuin oman tahdon tie. Ole siunauttu Jeesuksen nimessä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

34 − = 32